« terug naar vorige pagina

Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl
In onze huisartsenpraktijk staan wij voor je klaar bij problemen met gezondheid en ziekten. Nog mooier vinden wij het als je zelf voor een gezond leven kunt zorgen. Daarbij willen wij je graag ondersteunen.

Gezond leven begint met het volgen van een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl is belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Belangrijk voor een gezonde leefstijl is gezond eten, genoeg bewegen, goed slapen en genoeg ontspannen.

Chronische ziekten
Chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes hebben vaak met onze leefstijl te maken. Wij vinden een gezonde leefstijl heel belangrijk in de behandeling van chronische ziekten. Zo kunt je er zelf voor zorgen dat je zo min mogelijk of zelfs geen medicijnen (meer) nodig heeft. Wij willen daar graag samen met je aan werken.

Heb je geen chronische ziekte maar ben je >45 jaar en heb je wel de volgende risicofactoren, laat dan bij ons iedere 3 jaar de bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker controleren.

 • Overgewicht (BMI>27)
 • Suikerziekte, hoge bloeddruk of andere hart- en vaatziekten in de familie
 • Roken
 • Reumatoïde artritis
 • Doorgemaakte zwangerschapsdiabetes
 • Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse of Surinaamse afkomst

(bij Hindoestaanse afkomst >35 jaar)

Voeding
Om goed voor jezelf te zorgen is goede voeding belangrijk.

 • Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis.
 • Kies en kook met verse en onbewerkte producten. Dan bepaal je zelf hoeveel vet, suiker en zout je gebruikt.
 • Drink water, thee en koffie zonder suiker.
 • Drink liever geen frisdrank, vruchtensap en alcohol.

Ik wil gezond eten | Thuisarts.nl

Bewegen
Bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, depressieve klachten, borstkanker, darmkanker, geestelijke achteruitgang en dementie.

 • Beweeg minimaal 2,5 uur per week actief (bijvoorbeeld wandelen, fietsen, hardlopen, voetballen, fitness, dansen, vechtsport).
 • Doe ook activiteiten die spieren en botten versterken, zoals oefeningen of krachttraining.

Slapen en ontspannen
Rust is minstens zo belangrijk als voeding en beweging. Neem dus ook ruimte voor ontspanning en slaap voldoende. Breng je body en mind in evenwicht.

Samen een gezonde leefstijl
Wij werken samen met diëtisten en leefstijlcoaches van Slim Fit. Zij bieden een leefstijlprogramma:

Ben jij klaar voor een gezonde leefstijl?
Wij helpen jou!

Wil je jezelf graag fitter voelen? Wil je  blijvend kilo’s kwijtraken? Heb je al vaak voor de keuze gestaan om het morgen echt anders te gaan doen maar blijf je terug vallen in het oude patroon? Dan is het gratis leefstijlprogramma van diëtist & leefstijl Slim Fit iets voor jou! Als Huisartsenpraktijk werken wij nauw samen met de diëtist. Je kunt de diëtist bij ons in de praktijk bezoeken. Ook als je niet het gehele leefstijlprogramma wil volgen kun je naar de diëtist voor hulp bij gezonde voeding en adviezen bij chronische ziekten.

Het leefstijlprogramma is gericht op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Dit doe je niet alleen, dit doen we samen!

Met persoonlijk voeding- en leefstijladvies helpen de leefstijlcoaches jou in 2 jaar tijd stap voor stap op weg. Je krijgt één op één coaching en daarnaast bieden zij leerzame en vooral gezellige leefstijlworkshops aan. Met thema’s over gezond eten, bewegen, ontspanning en slaap.

Wat wordt jouw doel? Afvallen? Minder medicijnen bij diabetes? Blij zijn met jezelf, je energieker en fitter worden, of weer actief kunnen spelen met je (klein)kinderen? Ga naar de website van Leefstijl-programma.nl en meld je aan of bespreek het met jouw huisarts. Deelname aan het programma is gratis.